Kardináli neoficiálne konzultujú o novom pápežovi i termíne konkláve

01.03.2013 Celý región

Vatikán 1. marca (TASR) - Kým Benedikt XVI. prežíva dnes prvý deň v postavení emeritného pápeža, kardináli z celého sveta sa zišli dnes na prvých neoficiálnych konzultáciách o riešení situácie, ktorá nastala po jeho bezprecedentnom odstúpení, ako aj o osobe jeho nástupcu.

Na konzultácie v pondelok nadviaže generálna kongregácia, ktorá sa uskutoční za zavretými dverami a bude predchádzať konkláve v Sixtínskej kaplnke.

Diskusia v rámci kongregácie bude dôležitá ako intelektuálna príprava na výber pápeža, uviedol podľa agentúry Reuters bostonský kardinál Sean O'Malley a dodal, že volitelia sa už na svoje poslanie duchovne pripravujú intenzívnou modlitbou.

"Viem si predstaviť, že každý z nás má niečo ako zoznam primárnych kandidátov, ako aj ďalší, sekundárny," pripustil kardinál Francis George z Chicaga.

Na rozdiel od konkláve sa na zasadnutí kongregácie zúčastnia všetci kardináli, nielen tí, ktorí majú menej ako 80 rokov a podľa kánonického práva môžu voliť pápeža. Práve diskrétne diskusie o Benediktovom nástupcovi by mali byť jednou z hlavných tém rokovania spolu s budúcimi výzvami pre cirkev, ako je reforma Rímskej kúrie, zlepšenie komunikačnej stratégie a opatrenia, ktoré by zastavili pokračujúcu krízu súvisiacu so sexuálnym obťažovaním.

Konkláve, ako pripomína agentúra Reuters, je jednou z najtajnejších volieb, bez oznámenia mena kandidátov, bez zjavnej kampane a s voličmi, ktorí vo volebnej miestnosti poznajú často len niekoľko desiatok osôb.

Kardinál George uviedol, že vzhľadom na to, že sa veľmi nepoznajú, mnohí kardináli, i on sám, zisťujú informácie o kolegoch, vrátane potenciálnych pápežských kandidátov - tzv. papabile, prostredníctvom internetu.

Kardináli budú od pondelka v rámci kongregácie rozhodovať aj o tom, kedy sa konkláve začne. Toto právo im formou zmeny v kánonickom práve udelil krátko pred abdikáciou Benedikt XVI. Ak by tak neurobil, konkláve by sa mohlo začať až 15 dní po začatí sedisvakancie - režimu uprázdneného pápežského stolca.

Podľa kuloárnych informácií by Vatikán uvítal, keby bol nový pápež zvolený do polovice marca a uvedený do úradu ešte pred Kvetnou nedeľou, ktorá toho roku pripadne na 24. marca a po ktorej nasleduje Veľký týždeň s Veľkonočnou nedeľou ako vyvrcholením veľkonočných sviatkov - najvýznamnejších v katolíckej cirkvi.

Benedikt XVI., medzičasom už emeritný pápež, sa po odstúpení utiahol do letnej rezidencie Castel Gandolfo - okrem iného aj preto, aby nijakým spôsobom neovplyvňoval kardinálov pri ich rozhodovaní. V poslednom príhovore k nim v úrade pápeža im však vyslal jasný signál, keď ich vyzval, aby kolégium kardinálov pracovalo v jednote, "ako orchester", ktorý napriek rozmanitosti - ako vo všeobecnej cirkvi - môže dospieť k "zhode a harmónii". Podľa tlačových agentúr ide o jasné posolstvo pre kardinálov, chystajúcich sa na konkláve, ktoré zvolí jeho nástupcu.

Odstupujúci pápež počas stretnutia s kardinálmi vyzval katolícku cirkev, aby sa zjednotila za novým pápežom, ktorému už vopred sľúbil úctu a poslušnosť.

Až do zvolenia nového pápeža všetky záležitosti cirkvi spolu so zborom kardinálov spravuje kardinál Tarcisio Bertone. Jedným z jeho prvých činov bolo zapečatenie pápežského bytu vo Vatikáne. Ďalším krokom, ktorý vyžaduje tradícia, je, že musí zabezpečiť zničenie Benediktovho pápežského prsteňa a pečatidla.

Emeritný pápež strávi v letnej rezidencii v Castel Gandolfe, kam sa vo štvrtok presunul z Vatikánu, asi dva mesiace. Dožiť chce v malom kláštore vo Vatikánskych záhradách, kde sa chce v prvom rade venovať modlitbám.

Po tom, ako Benediktovo rozhodnutie o abdikácii vo štvrtok o 20.00 h nadobudlo platnosť, príslušníci Švajčiarskej gardy opustili svoje strážne posty a vstúpili do vnútra komplexu, kde obradne zavesili svoje zbrane - halapartne na znak toho, že niet pápeža, ktorého chrániť je ich úlohou. Na znak sedisvakancie zapečatili aj brány rezidencie v Castel Gandolfe. Príslušníci Švajčiarskej gardy sa presunuli do kasární vo Vatikáne a hliadku od nich prevzali príslušníci talianskej žandarmérie.
 

Vyberte región